ArticoleSanatate si nutritie

Schema de vaccinare obligatorie in Romania

Fiecare tara are elaborat un program national de vaccinare care este obligatoriu pentru toata populatia si este efectuat gratuit. In Romania calendarul de vaccinare (tabel 1.) cuprinde urmatoarele vaccinuri: BCG (profilaxia primara a tuberculozei), DTP (vaccin impotriva difteriei, tetanosului si a tusei convulsive), DT (vaccin impotriva difteriei si tetanosului), VPOT (vaccin impotriva poliomielitei), HepB (vaccin antihepatita B), ROR (vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei). Optional se mai pot face: Hib (vaccinul impotriva Haemophilus influenzae tip b – este obligatoriu la copii in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana la noi facand parte din categoria vaccinarilor optionale), vaccinarea antivariceloasa, vaccinarea antihepatita A, antigripala si antipneumococica. Trebuie specificat ca aceste vaccinuri optionale se efectueaza in completarea celor obligatorii, dar costul este suportat de cel vaccinat.

Tabel 1. Schema de vaccinare obligatorie in Romania
tabel 1

Importanta vaccinarii

Vaccinarea este cea mai simpla metoda de prevenire a bolilor infectioase. Nu in putine cazuri aceste afectiuni pot fi mortale, de aceea este considerata prioritara preventia. In afara de faptul ca este simpla preventia este si mult mai ieftina. Astfel, spre exemplu, un studiu efectuat in 11 tari vest europene arata ca pentru tratamentul rubeolei se cheltuiau intre 209 si 480 euro pe caz, in timp ce vaccinarea impotriva acestei boli costa 0,17-0,97 euro pe persoana.
Nu trebuie uitat impactul considerabil pe care programele de vaccinare in masa l-au avut in medicina preventiva contribuind la reducerea numarului de cazuri de difterie, tetanos, tuse convulsiva, rujeola, rubeola, oreion si hepatită virala B in majoritatea tarilor industrializate.
Eficienta vaccinarii este demonstrata prin dovezi statistice, care indica fara dubii o scadere importanta a numarului de cazuri de imbolnavire prin agenti infectiosi acoperiti de vaccinuri, dupa introducerea vaccinarii in masa (tabel 2.). Cel mai semnificativ rezultat obtinut pana in prezent printr-un program de vaccinare in masa a fost eradicarea variolei, recunoscuta oficial de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) la 9 decembrie 1979. Ultimul caz de variola naturala din lume a fost inregistrat in Somalia la data de 26 octombrie 1977.

Tabel 2. Numar cazuri anuale raportate in SUA inainte si dupa introducerea vaccinarii
tabel 2

O importanta deosebita ar trebui acordata programelor de vaccinare nu numai in randul copiilor dar si in cazul adultilor. De exemplu, tetanusul este o boala grava, frecvent fatala (mortalitate de 20%) care afecteaza in special adultii. Astfel, intre 1995-1997, 33% din cazurile raportate de tetanos din Statele Unite au fost in randurile persoanelor de peste 60 de ani, iar 60% in randul celor de peste 40 de ani.

In prezent, exista 26 de boli infectioase care pot fi prevenite prin vaccinare, iar acest numar este in continua crestere. Sunt in curs de desfasurare sute de proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de noi vaccinuri. Poliomielita este in curs de eradicare. Toate acestea se datoreaza amplelor programe de cercetarea in domeniu si efortului depus de organizatiile de sanatate nationale sprijinite si de OMS pentru a reduce cat mai mult mortalitatea si morbiditatea prin boli infectioase.

Sursa.

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close