Stiri si noutati

Religia ca materie facultativa in scoli

Studierea Religiei în şcoli ca materie opţională a creat controverse atât în rândul părinţilor cât şi al politicienilor. În timp ce unii susţin scoaterea acesteia, alţii se opun sau propun înlocuirea cu o altă materie. Camera Deputaților a adoptat miercuri, tacit, un proiect care modifică Legea Educaţiei Naţionale şi care stabileşte ca Religia să devină materie facultativă, iar locul acesteia să fie luat de “Etica și cultura civică”.

Propunerea de înlocuire a “Religiei” cu “Etica și cultura civică” îi aparţine deputatului Remus Cernea, iar proiectul propus de acesta a trecut tacit de Camera Deputaţilor, însă Senatul este forul decizional. Miercuri, 15 octombrie 2014, a expirat termenul până la care Camera Deputaților se putea pronunța pe această propunere legislativă.

Remus Cernea amendează legea care, la articolul 18, prevede că religia este disciplină şcolară, iar la “solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”

În forma adoptată tacit în Camera Deputaţilor, art. 18 din Legea Educaţiei se modifică şi înlocuieşte religia cu disciplina “Etică şi cultură civică”.

“Programa disciplinei “Etică şi cultură civică” va consta îndeosebi în prezentarea principalelor doctrine şi valori morale de inspiraţie filosofică, ştiinţifică ori religioasă ale umanităţii, dar şi a unor elemente de cultură civică, conform puterii de înţelegere a elevilor specifice fiecărei perioade de şcolarizare. Scopul disciplinei “Etică şi cultură civică” este de a cultiva spiritul critic, raţionalitatea şi empatia în măsură să dezvolte un aparat critic de judecată morală propriu fiecărui elev, dar şi acela de a prezenta drepturile omului şi reperele instituţionale şi valorile fundamentale ale unei societăţi deschise şi democratice”, prevede proiectul.

Monica Macovei: Religia nu are ce căuta în școli. Lasă copilul să-și aleagă singur religia

În plus, se arată în proiect, “elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituţional de a participa la ora de religie, ca disciplină facultativă, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisă a părinţilor ori a acelora dintre elevi care au împlinit vârsta de 16 ani.”

“Nimeni nu poate fi obligat să asiste la orele facultative de religie împotriva voinţei sale ori a fără a exista o cerere expresă prevăzută de Art. 18, alin. (4). La disciplina facultativă “Religie” nu se acordă note, ci calificative care nu sunt luate în considerare la media generală. Manualele şi materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot conţine afirmaţii cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau persoane fără religie. Disciplina facultativă “Religie” poate fi predată numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi şi abilitat în baza protocoalelor încheiate între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi cultele religioase recunoscute oficial de stat”, mai prevede proiectul.

Iniţiatorul legii, Remus Cernea, explică, în expunerea de motive, diferenţa dintre materie opţională şi materie facultativă: materia opţională poate fi aleasă dintr-o listă, elevul fiind obligat să aleagă dintre acestea, în timp ce materia facultativă, cum ar deveni religia, poate fi urmată sau nu, la libera decizie a părinţilor sau elevilor.

“Religia va rămâne şi poate fi urmată, la cerere, de către orice elev, ca disciplină facultativă”, spune Cernea.

“Din punctul meu de vedere, orele de religie nu ar trebui predate în mod confesional în şcolile publice, întrucât atunci ele ar reprezenta ore de îndoctrinare religioasă. (…) Îndoctrinarea intensă din şcoli i-a făcut pe unii copii să ajungă, traumatizaţi, la psiholog. Alţii au dezvoltat comportamente intolerante faţă de minorităţile religioase ori cele sexuale. Nu puţini s-au lăsat impresionaţi de poveştile din Biblie despre originea lumii şi a oamenilor, astfel că doar 14% dintre elevii din clasele VIII-XII consideră evoluţionismul corect şi 73% creaţionismul, conform unui studiu efectuat la iniţiativa Guvernului României acum câţiva ani”, explică Cernea.

TU CE PARERE AI?

[socialpoll id=”2227869″]
Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close