ArticoleSanatate si nutritie

Patru mituri despre somnul copiilor

Mitul 1:Dacă copilul adoarme mai târziu se va trezi mai târziu a doua zi.

Somnul prelungit este dorința fiecărui părinte, iar convingerea că un copil așezat mai târziu în pat se trezește mai târziu este un mit comun.

Sugarii adorm mai bine, mai mult, și plâng mai puțin, dacă sunt adormiți seara devreme.  Bebeluși pregătiți pentru somn mai târziu sunt supraobosiți și le este mult mai dificil să adoarmă, deși par energici. Urmăriți semnele care indică că copilul dumneavoastră este pregătit pentru somn: își freacă ochii, cască, devine mai încet, etc. Aceasta poate fi între 18:00 și 19:00 pentru bebeluși.

Mitul 2: Sugarii ar trebui să doarmă pe tot parcursul nopții.

Cei mai multi sugari când au 4 luni pot dormi 8 ore continuu fără a fi hrăniți pe parcursul nopții. Dacă bebelușii la această vârstă încă se mai trezesc de-alungul nopții, problema nu este trezitul ci culcatul la loc.

Majoritatea copiilor (și adulții) se trezesc o dată sau de mai multe ori pe noapte. Ca adulți, ne întoarcem de pe o parte pe cealaltă și adormim la loc. Bebelușii se trezesc între 2 și 4 ori pe noapte. Însă, în timp ce unii bebeluși plâng ușor și adorm la loc, alții nu au achiziționat această abilitate, așa că plâng puternic fără a mai putea adormi, cerând astfel ajutor. Secretul constă în a-l învăța pe copilul dumneavoastra cum să adoarmă singur. Construiți o rutină liniștitoare cu cantece de adormit, cărți ilustrate, legănat sau un masaj relaxant înainte de somnul propriu-zis. Apoi așezați copilul în pătuț, atâta timp căt încă mai este treaz pentru a-l învăța cum este să adoarmă singur. Dacă copilul dumneavoastră are peste 1 an, oferiți-i o pătură pufoasă sau o jucarie cu care să adoarmă. De asemenea, unii copii pot cânta sau îngâna înainte de a adormi, iar acesta este un semn clar pentru dumneavoastră că micuțul achiziționează sau a achiziționat această abilitate.

Mitul 3: Plânsul prelungit afectează copilul.

Plânsul la desparțirea de un părinte este firesc și de înțeles, chiar și înainte de somn. Dincolo de aceasta, dobândirea capacității de a adormi singur este necesară oricărui copil, iar dumneavoastră puteți să faceți asta când copilul este pregătit, în jurul vârstei de 4 luni.

Studiile au arătat că plânsul prelungit înainte de somn nu are efecte negative pe termen lung. Un copil care este iubit, protejat și stimulat corespunzător, nu va avea de suferit de pe urma acestui moment de frustrare dinainte de somn. Acesta va dura câteva zile pănă când bebelușul se va adapta și va învăța că poate adormi și singur.

Aceasta nu înseamnă că este o decizie ușoară pentru părinți. Multe dintre deciziile părinăților, dar mai ales aceasta, presupune întelegerea temperamentului bebelușului, dar și al propriului temperament. Dacă plânsul copilului dinainte de somn este prea emoționant pentru dumneavoastră aveți și alte opțiuni:
a) puteți să vă întoarceți o dată la 10 minute să verificați sugarul, însă fără a-l lua în brațe sau legăna.
b) puteți stabili dinainte cât timp sunteți dispus/ă să așteptați până bebelușul se oprește din plans (de exemplu 15 minute) și apoi puteți merge să îl luați în brațe pentru a-l linisti
c) dacă partenerul dumneavoastră poate tolera mai ușor plânsul copilului dinainte de somn, îi puteți ceda lui/ei rutina de seară. Orice opțiune ați alege, este foarte important să cădeți de acord cu privire la ce abordare alegeți și să o respectați împreuna în beneficiul copilului și al întregii familii.

Mitul 4: Bebelușii care au trecut la mâncare solidă dorm mai mult.

Mulți părinți afla din diverse surse ca introducerea mai devreme (inainte de 4-6 luni) a mîncării solide sau  adaugarea cerealelor în laptele copiilor, acestia vor dormi mai mult. Nu există niciun studiu care să afirme acest lucru, iar specialiștii contraindică introducerea mâncării solide înainte de 4 luni datorită sistemului digetiv prematur și al abilităților reduse ale motricitatii gurii. Unele studii arată că introducerea alimentelor solide înainte de vreme poate duce la alergii alimentare.

Este firesc ca bebelușul mai mic de 4 luni să se trezească în timpul nopții. Ceea ce puteti face este să-l învățați să adoarmă singur.

Sursa: Zero to Three / Gabriela Craciun

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close